dimarts, 16 de març del 2010

Gravacions


Un dia a la setmana faig un assaig llarg, tot sovint sol. Aquest dia faig escales, notes llargues, aguts, i temes que em fan gràcia.

Sovint gravo tota aquesta sessió amb l'ordinador i vaig escoltant a mida que vaig fent, i així després de cada cosa que toco puc escoltar-me, jutjar-me,veure on fallo de manera immediata i tornar-ho a provar. Aquestes gravacions les vaig col.leccionant. De tant en tant escolto gravacions antigues i comparo amb l'última.

Us enganyaria si digués que no he avançat gens, però sí que hi ha alguna cosa en la que crec que no he avançat i alguna en que crec que he retrocedit. Una d'aquestes retrocessions són els aguts. Penso que sis mesos enrera em sortien més bé, i no, no crec que sigui la canya.

Bé, toca seguir insistint.

Imatge d'un cranc manllevada del web.

Comentari recent a una antiga entrada

Fa uns dies, un amable lector va deixar un comentari en una vella entrada. El comentari el trobo prou interessant i em sabria greu que es quedés enterrat en el passat, per la qual cosa el reprodueixo a continuació. L'entrada en qüestió és la que podeu veure punxant aquí.

""
Hola,

molt d'acord amb alguns comentaris que heu anat publicant.

Només m'agradaria apuntar que s'ha de pensar que en aquestes gravacions els romeas tocaven amb gralles seques, els de puigpelat amb gralla dolça de 4 o 5 claus i els Macaris amb gralla dolça de 2 claus. Partint d'això ja és imposible comparar les 3 gravacions d'una manera objectiva. Tot i ser tot gralles els instruments són diferents i les inxes també.
A més la gravació dels romeas està extreta dels discos de pedra. En aquest sentit la velocitat amb que giraven aquests discos el dia que es van digitalitzar no sé sap si és la correcta o no. Vull dir que pot variar molt l'afinació en funció de la velocitat en que giri el disc.

Està clar que la gralla seca i la gralla dolça no sonen igual. No ho han fet mai, encara que avui en dia hi hagi gent que faci sonar la gralla seca com si fos una dolça pero no és així.
Només cal mirar la història. Justament una de les famoses polèmiques al voltant dels romeas i la gralla seca és que ells van mantenir el so sec i més agut de la gralla seca i, per contra, les gralles dolçes tenien això, un so més dolç i molt menys ""estrindent"" que les seques.
Bé, això donaria per fer un llibre...

Molt bo el debat.

Estem renovant Grallers.cat. En breu noves seccions i actualitzacions. Bloc, noticies, etc.

salutacions

""

dissabte, 13 de març del 2010

Tarota


Finalment, després de mesos de cerca i espera, en aquesta darrera setmana de neu i fred, m'ha arribat a les mans la meva tarota, és un instrument ben maco, de color vermellós fosc, amb aigües.

Ja he fet les primeres proves i me n'adono que té un caracter molt diferent al de la gralla. Hauré d'aprendre la seva digitació, barallar-me amb la seva canya, buscar documentació i repertori, modificar l'existent, i tantes coses.

Els so que fa m'encanta, té un no sé què entre antic i eclesiàstic. Els dits els haig de posar força separats, si bufo amb força l'inxa s'amorra, del seu registre agut encara no n'he tret res de bo. Voldrà molta feina i m'hauré de buscar un mestre que m'orienti.

A diferència del flabiol, en aquest cas sí que espero treure a voltar la tarota un dia, però encara no és el moment.

Vol dir això que deixo la gralla ? No pas ! Vull la tarota com a complement. Ja he dit alguna vegada que trobo que hi ha peces que amb la gralla no queden gens bé (per exemple algunes nadales) però que amb la tarota són tota una altre cosa. També fent d'acompanyament de les gralles.

Porto uns dies només amb la tarota, i avui que he agafat també la gralla, aquesta em semblava molt curta, i a més no trobava l'inxa a la primera, de cop trobo la gralla molt petita.

dijous, 11 de març del 2010

Neu

Fins avui no he tingut electricitat, va marxar dilluns a la tarda. Tampoc he tingut telèfon, ni calefacció, ni aigua calenta. Sort que la cuina és de gas. Del fred que tenia anava a dos quarts de nou a dormir.

No tot ha estat negatiu, a casa amb els nanos hem fet desintoxicació de tele, ordinadors, nintendos, hem escoltat la ràdio, hem llegit en veu alta, hem tocat alguna coseta i fins avui no he pogut accedir a internet per escriure.

Amb la neu m'ha vingut un nou instrument musical a casa, ja us en parlaré.