dijous, 30 de setembre del 2010

Toquen a correr



L'altre dia a Calella de Mar, en l'espectacle de ball de gegants, una de les peces que es va interpretar era el "Toquen a córrer". Molts anys l'he sentit interpretar al Ball de Plaça de Lloret i també he vist com es fa a Tossa. De Blanes només sé que es toca.

Per allò dels records, he mirat per internet, i he localitzat alguna documentació i també alguna partitura.

Vés per on, resulta que a molts llocs diu que es tradicional del Maresme, i molts pocs esmenten Tossa, Lloret o Blanes.

Resulta que és una peça animada, i a Lloret i Tossa es balla prou alegrement. El ball dels gegants no m'ho va semblar pas de molt animat.

Us deixo un enllaç per a que pogueu veure el que fan a Tossa.

dilluns, 27 de setembre del 2010

Caliu humà

Aquest cap de setmana he estat a  C a l e l l a  per a visitar la  "F i r a  d e l  M ó n  G e g a n t e r", com era festa major també es feia la "F i r a  d e  C a l e l l a  i  d e  l'A l t  M a r e s m e", una al costat de l'altre.

He pogut parlar amb dues persones i amb això he pogut posar ànima a uns noms, a unes referències i desfer així el misteri i també la fredor de les coneixences "internètiques". He pogut sentir el seu caliu humà.

Aprofitant els moments de calma he anat a visitar en la primera fira l'stand de l'Enric Montsant. Hem tingut una breu conversa. Moltes gràcies Enric!

De la mateixa manera, he anat a la segona fira a truere el nas a la paradeta del Josep Bonamusa. Hi tenia una tarota ! M'ha explicat que era la primera tarota que feia i que ja estava venuda. Tenia un torn i he vist com acabava un gralla. En preguntar-li per quin motiu no estava en la fira gegantera ha contestat que feia més de vint anys que venia a la de l'Alt Maresme i no volia faltar-hi, a més hi havia el Montsant en l'altre fira i que li havia deixat un parell de gralles. Finalment he comprat dues canyes de pala d'uns models que no tenia per a poder-les provar. De moment veig difícil comprar-li una gralla o una tarota.

Imatge del Cartell de la fira.

dissabte, 11 de setembre del 2010

Demà "Els Segadors"



Avui se m'ha acudit entrar en el servei d'anàlisi de l'ús del bloc. D'entre altres coses he vist que entre ahir i avui hi han aterrat algunes persones buscant la partitura de "Els Segadors". Pot ser una mica tard per estudiar-la.

Ara fa un any vaig fer una entrada explicant alguna coseta d'aquesta peça, i hi vaig enllaçar a la partitura oficial de l'himne en el web de la Generalitat. En revisar aquest entrada he vist que han retirat la partitura.

Per aquest dos motius: en atenció als que busquen la partitura i per que ha desaparescut de l'entrada on la tenia enllaçada, penjo aquí una còpia de la que hi ha a l'skamot.

dijous, 9 de setembre del 2010

Explica'm una cançó


Amb això del començament de l'escola dels nanos i que se'ls ha de comprar els llibres, vaig anar a una llibreria i vaig tenir temps a tafanejar mentre feia cua.

Vaig passar per la secció de novela, història, alguna més i finalment vaig trobar una petita secció de música. Em vaig entretenir a veure que hi havia i com que hi havia pocs llibres els vaig repassar pràcticament tots.

Un petit llibre blanc, amb un  graller dibuixat a la portada em va cridar l'atenció. Vaig pençar que seria un métode o repertori de gralla. Però no, res de gralles. És tracta d'un llibret que explica 20 cançons populars catalanes.

Per a cada una de les cançons, hi ha la partitura, la lletra, una explicació del seu significat, la seva procedència, en quines ocasions es cantava, una petita explicació de la melodia i també pot presentar altres versions de la lletra o melodia.

Tot i que ja conec i tinc moltes de les partitures, el llibre em va atreure tant que el vaig comprar (10 €). I haig de dir que realment m'agrada molt.

Per exemple, sabieu que la versió occitana del "Jan Petit" podria estar parlant del torment i esquarterament d'un dels caps de la revolta dels Croquants contra Lluís XIV ?

L'autor és en Jaume Ayats.

La foto és de la portada del llibre.