dimarts, 16 de març del 2010

Comentari recent a una antiga entrada

Fa uns dies, un amable lector va deixar un comentari en una vella entrada. El comentari el trobo prou interessant i em sabria greu que es quedés enterrat en el passat, per la qual cosa el reprodueixo a continuació. L'entrada en qüestió és la que podeu veure punxant aquí.

""
Hola,

molt d'acord amb alguns comentaris que heu anat publicant.

Només m'agradaria apuntar que s'ha de pensar que en aquestes gravacions els romeas tocaven amb gralles seques, els de puigpelat amb gralla dolça de 4 o 5 claus i els Macaris amb gralla dolça de 2 claus. Partint d'això ja és imposible comparar les 3 gravacions d'una manera objectiva. Tot i ser tot gralles els instruments són diferents i les inxes també.
A més la gravació dels romeas està extreta dels discos de pedra. En aquest sentit la velocitat amb que giraven aquests discos el dia que es van digitalitzar no sé sap si és la correcta o no. Vull dir que pot variar molt l'afinació en funció de la velocitat en que giri el disc.

Està clar que la gralla seca i la gralla dolça no sonen igual. No ho han fet mai, encara que avui en dia hi hagi gent que faci sonar la gralla seca com si fos una dolça pero no és així.
Només cal mirar la història. Justament una de les famoses polèmiques al voltant dels romeas i la gralla seca és que ells van mantenir el so sec i més agut de la gralla seca i, per contra, les gralles dolçes tenien això, un so més dolç i molt menys ""estrindent"" que les seques.
Bé, això donaria per fer un llibre...

Molt bo el debat.

Estem renovant Grallers.cat. En breu noves seccions i actualitzacions. Bloc, noticies, etc.

salutacions

""